En lastbils olika fraktmöjligheter

Vad kan man använda en lastbil till och går det att alternera användningsområden? Vad är en lastväxlare? Vilka olika typer av lastbil finns det? Här får man veta mer om stora fraktfordon.

När man tänker på lastbilar så tänker man kanske oftast på de som har ett kapell som de fraktar gods i. Men det finns en mängd olika lastbilar och möjligheter att frakta det man önskar. Bil med släp kallas en så kallat normal lastbil som man kan fästa ett släp efter. Och med lastbil menar man då oftast ett fordon där kapellet, som man sitter i, är fastsatt med fraktytan. Ibland ser man även fordon fara runt på vägarna som endast har ett kapell. Den typen av lastbil kallas trailer och har en fraktyta, eller även kallat släp, som kan kopplas av från kapellet.

Lastbilar finns även med olika fraktytor, eller flak, som baljor, öppna med endast sidor, eller en kran som kan lyfta upp containers på flaket. På det sättet kan man använda en lastbil till frakt av mindre eller större gods, material av alla mått och sorter och även fyllnadsmassor och avfall. Monterar man även en kran på lastbilen så ökar dessutom användningsområdet ytterligare.

När man byter fraktyta

En lastbil som kan alternera mellan olika flak kallas lastväxlare. De kan alternera mellan olika typer av flak och containers, och därmed blir användningsområdet för det fordonet nästan oändligt. Fordon som är lastväxlare kan användas till det mesta som transport av såväl styckegods, material och avfall. Och eftersom de inte lyfter flaken högre än vad kapellet är, så är detta även ett fordon som kan användas på platser där höjden är begränsad. Som inomhus i köpcentrum, industrier och andra byggnader.

Fordon som kör fordon

Lastbilar används även till att frakta andra fordon med. Det kan röra sig om personbilar enskilt eller på långa flak med två våningar. Men det kan även röra sig om andra slags maskiner, eller fordon, som andra lastbilar, grävmaskiner, truckar med mera. Och precis som med personbilar så finns det lastbilar med olika motorstyrka och som, när de har monterad kran, kan lyfta olika högt och tungt. Om man ska köpa eller hyra en lastbil, eller anlita ett fraktbolag, så är det viktigt att man noga tänker igenom vad lastbilen ska användas till. Detta för att få rätt lastbil för det önskvärda användningsområdet. Och kanske även de tillbehör som behövs.