Dränera grunden – och säkra huset mot fukt

Känns det trist att lägga surt förvärvade slantar på något så trist som en dränering? Fullt förståeligt. En dränering är både kostsam och omfattande, men en investering väl värd pengarna.

Att det kostar på att vara husägare är nog de flesta bekanta med. En del kostnader är av det trevligare slaget – som att bygga en ny altan, eller kanske renovera köket. Och andra kostnader är av det riktigt tråkiga slaget, som att dränera grunden t ex. En dränering gör ingen estetisk skillnad på huset, den ger inget nytt härligt utrymme att vistas i och den gör absolut ingenting för husets charm och atmosfär. Men, icke desto mindre är det en utgift många husägare någon gång måste ta höjd för – i synnerhet om man äger ett lite äldre hus. Men hur ska man då tänka kring att dränera hus? Kan man t ex göra det själv? Och måste det alltid göras efter ett visst antal år – eller bara om det finns fukt? Låt oss reda ut ett par vanliga frågetecken.

Ett jobb för proffsen

En dränering är långt ifrån en billig historia. Inte sällan behöver man spara i flera år, eller öka på bolånet för att täcka den saftiga kostnaden. Det är därför inte så konstigt om det känns frestande att försöka sig på att göra jobbet själv. Dessvärre är det oftast ingen bra idé – såvida man inte själv råkar ha det som yrke förstås. Arbetet är tungt, kräver ofta stora maskiner och så är det naturligtvis väldigt viktigt att det blir korrekt utfört. Genom att anlita en professionell dräneringsfirma kan du känna dig trygg med att hela dräneringen blir proffsigt gjord – från första spadtaget, till slutfört projekt. Oroar du dig för hål i plånboken? Tänk på att dräneringsarbeten i regel ger dig rätt att utnyttja det förmånliga ROT-avdraget, vilket kan få ned kostnaden ganska rejält.

När måste man dränera huset?

Huruvida man behöver dränera sitt hus eller inte, beror egentligen bara på om det föreligger en risk för fuktskador. Det finns med andra ord inget särskilt tidsintervall inom vilket man oavsett bör göra det. Ett hus kan klara sig 100 år utan en dränering, eller 20 år – allt beror på grunden och hur väl den står emot fukt från marken under och omkring. Upptäcker man fukt i sitt hus och känner sig osäker på om det innebär att det måste dräneras, kan man alltid kontakta en dräneringsfirma eller en besiktningsman för konsultation.