barnfötter på trägolv

Vill du ha nytt golv


Om man har slitna golv hemma kan det vara dags för nya golv. Men hur ska man göra? Vilket nytt golv ska man och bör man skaffa sig? Vem ska lägga det nya golvet? Är man osäker på hur man ska gå till väga, ger vi här tips på hur man kan göra för att få till ett nytt golv.

Var ligger det golv som man vill byta ut? Är det i vardagsrummet vill man ju oftast ha ett lite mer dyrbart golv, men som håller i många, många år och som man inte ska behöva byta ut i första taget. Skaffar man sig en dyrbar parkett i ek, så kan det med rätt behandling hålla det i 50 år.

Parkett eller tiljor

Vill man skaffa sig ett golv som är lagt som en parkett kan man skaffa sig ett sådant i olika träslag. På så sätt blir golvet ett levande golv som skiftar i olika färger och nyanser. Vill man ha ett trägolv men som är lagt i tiljor brukar man oftast välja ett ljust furugolv eller av ask, eller bok. Vill man ha ett mörkare träslag kan man hellre välja ett i teak, körsbär eller mahogny. Detta träslag är inte fullt lika populärt som de ljusare slagen.

Plastmatta eller linoleummatta

Man kan välja att lägga sitt golv med plastmatta eller ett vackert linoleumgolv. Vill man få ett golv med ett fint mönster eller i flera olika färger, så brukar man välja ett golv med plastmatta eller ett som har linoleummatta. Dagens plastmattor och de av linoelum kan man gott och väl slipa om så att man får en fin och ny yta. På så vis kan man ha ett sådant golv i flera år och man förlänger det fina utseendet på golvet.

Sten- eller klinkerplattor

Vill man ha ett golv som tål vatten, som i kök eller, och i badrum kan man lägga golvet med stenmaterial, eller med klinker. Det blir en otroligt fin yta med stenmaterial. Numera finns det så många fina stenmaterial att välja mellan. Vill man kan man klä hela köket i kakelplattor. Då kan man välja fina mönster som ger en fin inramning till köket. På samma sätt kan man klä hela badrummet i stenmaterial som ger en fin och lyxig känsla till det.

Bäst är att anlita en professionell golvläggare lägga golvet åt dig. Här kan du läsa mer om golvläggare i södra Dalarna på: golvläggaresödradalarna.se.