Var hittar man asbest?


Bor du i en kåk från 1950, -60 eller 70-talet med många originaldetaljer kvar? Då är risken stor att det finns asbest i huset. Ta en extra titt på bl a plastmattor, kakelfogar och fasadplattor.

Mångsidigheten och det faktum att det var såväl brandisolerande som buller- och värmeisolerande, var en av de stora anledningarna till att asbest gjorde sådan succé som byggmaterial på främst 50-, 60- och 70-talet. Men det är också den mångsidigheten som kan göra asbest lurigt att hitta idag – materialet användes nämligen i hel rad olika byggkonstruktioner, främst för hus men också i motorer. När totalförbudet kom år 1982, hade asbest hunnit användas både här och där och hittas därför fortfarande i äldre bostadshus, byggnader, båtar och bilmotorer. Bästa sättet att inte utsätta sig för det farliga dammet, är förstås att ha stenkoll på precis var asbest kan finnas.

Först och främst – vad är asbest?

De flesta har hört talas om asbest och känner till att det är ett otäckt material som man helst vill undvika. Inte alla vet dock vad asbest faktiskt är och på vilket sätt det är skadligt för hälsan. Enkelt förklarat är asbest en typ av kristalliserade silikater med långa fibrer, ett slags oorganiskt mineral som är allra vanligast förekommande i Nordamerika, Sydafrika och Ryssland – där det också råkar finnas en stad med samma namn. Smickrande? Nja, inte särskilt. Materialet asbest hyllades dock länge för de till synes revolutionerande egenskaperna, och användes hejvilt i allt från mattlim och väggfärg, till takplattor och rörisolering. För visst fungerade det, och så länge det inte rivs i utan förblir inkapslat är det helt ofarligt. Problemen uppstår istället vid t ex ombyggnationer och renoveringar, då de farliga asbestfibrerna frigörs i luften och kan orsaka en hel del otäcka sjukdomar som lungcancer och asbestos.

Gör en inventering och syna huset i sömmarna

Går du i renoveringstankar och vet med dig att du bor i ett hus eller en lägenhet som byggdes någon gång under asbestens storhetstid – ja, då är det viktigt att kontrollera eventuell förekomst av det innan du river fasadplattor eller knackar ned gammalt badrumskakel. Asbest användes i allt från eternitplattor och takpapp, till spackel, målarfärg, kakelfog, armering, fönsterbänkar och mycket mer. Ta reda på de vanligaste källorna och inventera huset utifrån och in. Känner du dig osäker på var du ska leta eller hur du kan identifiera asbest, finns det proffsiga firmor att ta hjälp av för både analys och eventuell sanering. Läs mer om asbest på denna hemsida: https://www.asbestutbildning.nu/