Tips för att göra en billig renovering

Om man går i tankarna på att renovera, infinner sig nog också tankarna kring budgeten. Att renovera kan ju vara ganska stor investering. Gör man det rätt brukar den här investeringen dock löna sig genom en markant värdeökning av bostaden.

Många mäklare sätter renovering av badrum och kök som 2 av de främsta faktorerna (som går att påverka själv) till att en fastighet ökar i värde. Det finns ett par generella tips man kan utnyttja för att komma undan billigare. Bland annat:

Alltid utnyttja Rot-avdraget

Gör noga efterforskningar kring vad ROT faktiskt täcker. Att utnyttja hela dess omfång gör att priset på renoveringen kan landa mycket billigare i slutändan.

Tänk på material

När man ska renovera är det bra att överväga de olika material som finns. Ska man till exempel göra ett fönsterbyte är ett bra alternativ att göra det till PVC-fönster. PVC-fönster sparar både tid och pengar då det knappt kräver något underhåll och är väldigt billigt vid inköp.

Det är dessutom väldigt bra långsiktigt, då det erbjuder en bättre isolering än vad till exempel träfönster gör. Olika typer av material bör alltid övervägas om man vill tänka ekonomiskt.

Ta hjälp av vänner eller grannar

Om du känner någon som är händig – tveka inte att fråga om hjälp. Även om Rotavdraget sänker arbetskostnaderna en hel del är det som bekant fortfarande ganska stora kostnader. Att ta hjälp av en duktig vän eller granne är både ekonomiskt och trevligt. Se dock till att bjuda på fika för besväret.

Håll dig till de grundläggande verktygen

Så fort byggaffärer informeras om dina renoveringsplaner vill de ofta sälja på dig diverse specialanpassade verktyg. Det kan vara allt från specialrollrar, speciella lutpenslar och specialmejslar. Fundera på vad du verkligen behöver för att genomföra renoveringen och låt dig inte luras. Var alltid vaksam när ordet ”special” dyker upp i de här sammanhangen.

Gör en välkalkylerad budget innan

Att ha en god framförhållning och göra en budget innan renoveringen påverkar en hel del var priset till slut landar. Har man gjort en budget över de olika saker man behöver köpa in innan, kan man också lättare söka runt för att hitta det billigaste material och verktygen för detta.

Sedan finns idag också tapeter, möbler och kakelplattor i nästan alla prisklasser. Så med god framförhållning kan man enkelt påverka den ekonomiska biten även här.