Tapetsera väggar, hur svårt kan det vara?

Vackra tapeter i härliga mönster kan liva upp vilket hem som helst. Nu finns det många varianter som är easy-up. Då kan du lägga limmet direkt på väggen, men hur är det med mönsterpassning?

Antikmässan i Älvsjö kan inspirera vem som helst att skapa en ny stil hemma. Kanske har du sett några vackra medaljongtapeter som skulle skapa den perfekta romantiska stilen i köket? Du botaniserar och hittar smidiga easy-up tapeter som lovar att de är enkla att sätta upp. Tills du inser att det är förskjuten mönsterpassning och kökets alla hörn blir plötsligt en utmaning. Du som tänkt att tapetseringen skulle gå på ett kick. I stället står du och mäter, spillet av tapeter bara ökar. Den smidigaste lösningen är då att kontakta en målare i Älvsjö som löser problemet.

Vad innebär mönsterpassning?

Om du vill tapetsera själv och inte ringa en målare i Älvsjö. Det vill säga innan du väl står hemma i Älvsjö och svär över hörnen i köket. Ska du tapetsera för första gången kan det vara extra bra att tänka på att:

  • Vissa tapeter har ingen mönsterpassning. Det innebär att du inte behöver oroa dig för att motiven ska bli skeva. Tyvärr är det oftast enfärgade tapeter som har den märkningen.
  • Den raka mönsterpassningen är också relativt förlåtande. Mönstret passar över vidden på tapeten.
  • Den mer utmanande men ofta vackra tapeten med förskjuten mönsterpassning. Här kan du stå inför att behöva räkna på hur du ska skära för att resultatet ska bli bra.