Plåt är ett tåligt och så gott som underhållsfritt material


Funderar ni på om det är dags att byta taket? Kanske vill ni också byta taktyp? Plåttak är både robusta och i princip underhållsfria. De klarar ur och skur och behöver bara målas om ibland.

Plåt är ett tåligt material och dagens moderna plåttak går att få i alla möjliga utföranden och färger. Det finns till och med plåttak som liknar tegelpannor i både mönster och färg. Funderar man på att lägga ett plåttak eller renovera ett gammalt ska man kontakta en plåtslagare i exempelvis Falun. En plåtslagare kan även hjälpa till att besiktiga ett tak för att bedöma i vilket skick det är i. Efter det resultat man får fram kan man sen utarbeta en handlingsplan över eventuella reparationer, målning etc. som bör göras och även bedöma när taket helt måste bytas. Då får man tid på sig och planera takbytet och det kommer inte som en överraskning i sista minuten. Ser man till att underhålla sitt plåttak och måla det när man ska ökar man dessutom takets livslängd.

Fungerar på de flesta taklutningar

Ett plåttak väger betydligt mindre än ett tegeltak och är på så vis snällt mot husets konstruktion och det är inte heller alla hus som klarar ett tungt tegeltak. Dessutom kan man lägga plåttak på hus med såväl liten som stor lutning då materialet klarar att avleda vatten som det ska oavsett lutning. Det är bara på helt platta tak som det inte riktigt lämpar sig som takmaterial. Med sina olika utföranden passar plåt även estetiskt till de flesta hus. Ett K-märkt sekelskifteshus med tinnar och torn blir extra vackert med ett tak av plåt. Likaså passar materialet de mer moderna arkitektritade villorna, ibland även som fasad.

Så får man plåttaket att hålla ännu längre

En plåtslagare kan även sätta upp vindplåt som skyddar taket mot regn och rusk. Dessutom skyddar det taket mot vind som annars kan slita på takfästningarna. Byter man vindplåten och ser till att den sitter som den ska förlänger man ytterligare takets livslängd. Även fotplåt kan en plåtslagare hjälpa till med. En fotplåt förhindrar att vatten tar sig in bakom hängrännor vid skyfall eller om löv samlats i hängrännan och den skulle råkat bli full. Har man ordentliga och fungerande fotplåtar på sin fastighet skyddar man både fasad och takfot mot fuktskador. Fuktskador är ofta kostsamma att återställa och en fotplåt är därför en bra investering.