Förarbetet är extra viktigt då man målar om

Att måla om är ett bra sätt att förändra och fräscha upp sitt hem på, men det krävs en hel del förarbete för att slutresultatet ska bli riktigt bra. Här följer några tips på vad man ska tänka på.

Man kan måla om på egen hand, men många väljer att anlita en professionell målare i Stockholm eller på annan ort där de bor. Det kan tyckas enkelt att välja kulör men ett litet färgprov ser faktiskt helt annorlunda ut när det kommer upp på en hel vägg. Dessutom påverkar ljuset färgens utseende och ett norrfönster ger kulören en mer kall ton medan ett fönster som vetter mot söder gör den varmare. Att provmåla på större kartongbitar och flytta runt i rummet för att se hur ljuset påverkar kulören kan därför underlätta. Flera färgproducenter har även appar som man kan ladda ner till sin mobil där man kan prova olika nyanser med mobilkameran innan man börjar måla.

Viktigt att välja rätt typ av färg

Olika rum kräver dessutom olika typer av färg. Ett kök som ska vara enkelt att städa behöver målas med en färg som kan torkas av. Målar man ett badrum behöver färgen kunna klara att utsättas för vattenånga medan snickerier och fönster kräver sin speciella typ av färg. Det kan vara svårt att veta vilken färg man ska måla med, men personalen i en färgbutik kan hjälpa till med goda råd – eller så anlitar man en professionell målare. En målare kan allt om olika färgtyper och hur kulörer påverkas av olika slags ljus och vet vilken färg som blir bäst. Dessutom har en målare alla de verktyg som behövs för att resultatet ska bli riktigt bra.

Anlita en professionell målare och spar tid

Fördelen med att anlita en målare är att man slipper det tråkiga men viktiga förarbetet, såsom att damma av väggar, skruva bort kontakter och lysknappar, tejpa väggar och skarvar för att förhindra att man målar utanför, spackla igen håligheter, slipa, täcka golv och möbler för att förhindra färgspill med mera. Dessutom går arbetet snabbt och man slipper bo i ett renoveringskaos som det så ofta blir då man målar själv eftersom man samtidigt måste sköta familj och jobb. Idag kan man även nyttja ROT-avdraget då man anlitar en målerifirma, så det behöver inte bli så kostsamt. Be ett par olika målare om offerter och jämför sedan priser innan ni bestämmer er. Läs mer om professionella målare på denna sida: https://www.malarestockholm.nu/