Att tänka på när du ska måla om

Att måla om är ett relativt enkelt och snabbt sätt att renovera och förnya hemmet på. Men hur ska man egentligen tänka kring färg och kulör? Och hur får man ett riktigt snyggt resultat?

Med färg kan du snabbt förändra och fräsch upp ett rum, och det till en ganska låg kostnad. Men det är inte alltid lätt att välja kulör. Vitt, grått, beige och andra färger – alla finns de i hundratals olika nyanser. För att du ska bli riktigt nöjd med resultatet gäller det att välja färg med omsorg, och även jämföra kulören med övrig färg på inredningen. Det gäller också att studera kulören i olika slags ljus, eftersom både väderstreck, tidpunkt på dagen och lampornas färgtemperaturer påverkar hur färgen upplevs.

Hitta rätt kulör

Det är svårt att välja färg genom små provkartor. Bättre är att köpa provburkar med färg och måla på olika ställen i rummet, för att sedan studera kulören under olika tidpunkter på dygnet. Förutom rätt kulör gäller det även att välja rätt typ av färg. Kök och badrum kräver en färg vars yta är lätt att torka av och där stänk och smuts inte fastnar så lätt. Snickerier och tak ska också målas i en särskild typ av färg för att helheten ska bli så bra som möjligt. Du kan välja att måla om själv, men för att få ett riktigt snyggt resultat är det säkrast att anlita en målare i Stockholm. Tack vare rut-avdraget behöver det inte bli så dyrt.