Nyslipat golv i vardagsrum

Golvslipning eller ett nytt golv?

Vissa golv slits hårdare än andra och behöver därför åtgärdas snabbare och med kortare tidsintervaller. Alla golv slits och nöts, men det finns en tydlig skillnad mellan ett golv i hallen och ett golv som ligger i vardagsrummet där det förra kommer att utsättas för ett betydligt hårdare slitage och detta av helt naturliga skäl: Du går in i hallen, du har vatten och smuts på skorna, dina barn springer in, kastar kläderna i en hög på golvet, grus fastnar under kängorna och repar ytan och så vidare.

Ett hallgolv är utsatt, men det behöver inte innebära att trä som material utesluts från att användas där. Tvärtom: trä finns i olika hårdhet och till syvende och sist så handlar det snarare om att välja rätt ytbehandling för att kunna använda ett trägolv även i hallen. Vår fråga återkopplar till detta och gäller slitaget på golvet. Hur ska man tänka då ett trägolv i hallen har nått den punkt då det verkligen syns att det är nött, slitet och repigt och då man inte längre kan städa det (utan att det direkt ser lika smutsigt ut)?

Två alternativ finns: att anlita en golvläggare för att lägga ett nytt golv eller att låta samma golvläggare fräscha upp det senare genom en golvslipning. I åtta fall av tio så skulle vi säga att det senare är en bättre lösning. De två fallen där en golvslipning inte rekommenderas beror helt enkelt på att en sådan åtgärd inte är möjlig att utföra – ytan är för tunn och/eller golvet är för slitet. Annars är en golvslipning ett väldigt bra alternativ och där dessa skäl ligger till grund för detta:

Fördelar med en golvslipning

  • Billigare. Anlitar du en golvläggare i Stockholm för en golvslipning så blir prislappen – inkluderat rot-avdraget – avsevärt mycket lägre än vad kostnaden för ett nytt golv – exkluderat läggning – kommer att bli. Vill du dessutom anlita samma golvläggare för att lägga golvet så blir skillnaden extremt stor.
  • Snyggare. Man kan säga att ett nytt trägolv aldrig är lika snyggt som ett äldre. Det har potential att bli lika snyggt, men då får man ge det några år. Anledningen till detta är att ett trägolv är levande och att det – först efter några år – har satt sig och där det unika med golvet verkligen kommer fram- och till sin rätt. En golvslipning handlar om att skrapa bort skadorna och det tunna skiktet som drabbats av slitage; under detta skikt så är golvet lika vackert som tidigare.
  • Bättre för miljön. Det talar egentligen sitt tydliga språk. Vi måste återgår till det vi än gång gjorde – att renovera och reparera – snarare än att konsumera och köpa nya saker trots att de vi ersätter är fullt funktionsdugliga.

Golvet i hallen kan lackas

Som vi sa ovan så är valet av ytbehandling det avgörande. Om du fungerar med en golvslipning så kan du också ge extra skydd genom att välja rätt ytbehandling efteråt. I en hall – med allt slitage – så är lack det givna alternativet. Lack innebär en extra yta som är den som ytterst står emot vatten, fukt, smuts, smällar och repor.

Den enda egentliga nackdelen som finns är att det kan vara svårt att åtgärda enstaka skador. Tappar du ett tungt föremål på golvet så kan det innebära att man måste slipa bort lacken, reparera skadan och därefter applicera ny ytbehandling. Man bör därför vara försiktig med att tappa saker – som alltid – på ett lackat golv.

I övrigt så ger det ett väldigt bra skydd och en snygg glans som ofta är gångbar i just hallen – det rum som dina gäster kommer att se först och där du verkligen har en chans att ge din bostad ett gott första intryck.

Mer om golvslipning:
https://www.golvläggarestockholm.net/golvslipning-stockholm