golvslipning

När du behöver slipa golv i Stockholm


Ett trägolv är lagt för att hålla länge, och även om det inte underhålls så bra så har golv ändå förmågan att hålla i flera decennier. I Stockholm finns hus där originalgolven fortfarande ligger efter hundra år. Men för att ett golv ska hålla så länge krävs regelbundet underhåll och framför allt att man skyddar det från fukt och alltför omild behandling.

Golvslipning är bra golvvård

Vill man fräscha upp sitt golv när det börjar se slitet ut är det bästa sättet att slipa om det. Ett trägolv kan slipas om flera gånger, hur många beror på vad det är för typ av golv. Om ditt golv är gammalt är det antagligen et massivt trägolv, vilket innebär att plankorna består av ett enda stycke trä som sågats ut till en golvbräda. Det kan också bestå av massiva trästavar som lagts i parkettmönster. Sådana massiva golv kan slipas om många gånger, ja i princip tills det inte finns något kvar att slipa bort.

En annan typ av trägolv är så kallad lamellparkett, som är den vanligaste golvtypen nu, och har varit det i några decennier. Lamellparkett består av skikt, lameller, som limmats ihop. Det översta lagret kallas slitskikt och det är slitskiktets tjocklek som avgör hur många gånger golvet kan slipas. I normala fall kan ett lamellgolv slipas om ungefär tre gånger, vilket ger det en lång livslängd. Ett golv behöver vanligen inte slipas om oftare än vart tionde år.

Kan man slipa sitt golv själv?

Det är fullt möjligt att slipa sitt golv själv, men är man inte helt säker på hur man går till väga och har en god fysik så är det inget vi rekommenderar. För att slipa ett trägolv behöver man hyra en golvslipningsmaskin och köpa sliprondeller av varierande grovhet. Förutom en större golvslipmaskin behövs i regel också en mindre slipmaskin för kanter och hörn. Alternativt kan man slipa dessa områden för hand, men det ta lång tid och är väldigt slitsamt.

Att manövrera en golvslipmaskin kan vara bökigt om man aldrig gjort det förut, och tyvärr kan ett felaktigt handhavande ge upphov till svårreparerade skador på golvet. Det dammar och det låter mycket när man slipar golv, och det tar lång tid. Att slipa sitt golv på egen hand kräver därför såväl styrka som tålamod och koncentration.

Hur man slipar ett golv

Principen när man slipar ett trägolv är att man börjar med ett grovt slippapper och slipar golvet, och därefter upprepar processen två eller tre gånger till med allt finare slippapper. Det gäller att hålla slipmaskinen i rörelse hela tiden, eftersom maskinen annars börjar ”gräva” sig neråt och det kan bli fula märken i golvet.

Ytbehandling ger golvet skydd

När golvet är slipat jämnt och fint måste det ytbehandlas för att skydda träet. Här kan man välja lack för ett klassiskt utseende eller en modernare ytbehandlingsmetod som hårdvaxolja, som ger golvet ett mjukare utseende och kan upplevas som lite skönare att gå på. Det finns även ytbehandlingar som påverkar golvets färg, som pigmenterad golvolja, bets eller lasyr.

Golvslipning i Stockholm

Känner du att du hellre överlåter golvslipning och ytbehandling till ett proffs är det lätt att hitta golvslipare i Stockholm. I princip alla golvslipare erbjuder slipning av alla typer av golv, och dessutom alla tänkbara ytbehandlingar.

Mer om golvslipning: https://parkettspecialisten.se/