Underhållsplaner ger trygghet

Om du är spekulant på att köpa en bostadsrätt, ska du inte glömma att studera föreningens underhållsplaner. Då riskerar du inte att köpa “grisen i säcken”.

Det unga paret Felicia och Per ska gifta sig och samtidigt har de fått erbjudande om att köpa och flytta in i en bostadsrätt. För att finansiera köpet har de fått lånelöfte från en bank och dessutom har parets föräldrar lovat att ställa upp med borgen för lånen om det skulle behövas. Förberedelserna för det kommande kyrkbröllopet överskuggar allt annat. Köpet av lägenheten har de inte skänkt många tankar.

“Har ni tagit reda på något om den bostadsrättsförening där ni ska flytta in”, frågar en förälder till paret lite försiktigt. Deras svar blir något otydligt och undvikande. “Det måste ni göra och jag vill också veta vad som gäller. Jag ska ju gå i borgen”, fortsätter en bekymrad förälder.

Underhållsplaner med viktiga fastighetsdata

De unga tu har tänkt köpa lägenhet i en helt nybildad bostadsrättsförening. En sådan förening har inget historiskt årsbokslut som kan visa dess ekonomiska status. Då är det viktigt att en underhållsplan finns upprättad. Inte nog med det! Underhållsplanen ska skickas in och registreras hos Bolagsverket. Allt för att skydda tilltänkta bostadsrättsägare.

Vad ska då underhållsplaner innehålla? Det finns konsultföretag som har expertis och som vet vad en plan ska innehålla. Förutom formalia om fastighetens adress med mera, ska den innehålla en rad uppgifter om hur fastigheten är finansierad och självklart en prognos för framtida drift och underhåll.