Hyra kranförare – därför är det viktigt 

Många tänker sig i samband med tunga lyft och i samband med förflyttningar av material och maskiner att det är lyftkranen som gör jobbet. Sant är att en mobilkran – eller exempelvis en tornkran – kommer att vara den maskin som lyfter och som gör förflyttningen i fråga. 

Lika sant är emellertid att det alltid sitter en person bakom spakarna och är den som – via sina kommandon – ser till att allt sker på ett tryggt och säkert sätt. Det är samma sak som när du kör bil: bilen går framåt som en följd av att du trycker på gasen och den svänger när du vrider på ratten. Lika medveten är du säkerligen också om att vissa personer är avsevärt mycket sämre på att köra bil. 

Vår poäng: oavsett vilken kran det handlar om så bör man alltid se till att hyra kranförare. Det kostar givetvis pengar – men det handlar om en investering i den egna säkerheten och även sett till effektiviteten. 

Hur hittar jag rätt kranförare? 

Enklast är att man slår två flugor i en smäll när man ska hyra kranförare. Ergo: du ska hyra en mobilkran av en uthyrare och kan då även inkludera en kranförare i offerten. De flesta uthyrare erbjuder den möjligheten. 

Vill du emellertid hyra en kranförare externt – vilket inte är optimalt – så bör du alltid se till att denne dels har erfarenhet och dels erfarenhet av att köra den kran som ska användas. Att personen i fråga har tillstånd och certifikat är givet och det måste du såklart också säkerställa. 

Fördelen med att hyra en kranförare från samma företag som du hyr din kran från är att detta innebär en förflyttning av ansvaret. Gör kranföraren ett misstag så åligger det uthyraren att ta ansvar för detta. Väljer du en extern kranförare så kan detta bli en svårare fråga att lösa. Där kan konflikter och tvister ligga och lura bakom hörnet. Betala några kronor extra för en utbildad kranförare som är van vid att köra den kran som ska användas. Det är en investering.