Ta hjälp av en takläggare i Linköping när du ska välja taktyp

Det är inte alltid så lätt att välja taktyp till villan. Alla material har sina för- och nackdelar. Ta hjälp av en professionell takläggare i Linköping.

I Sverige är de vanligaste takmaterialen tegel, betong och plåt. Men det finns även papp, skiffer, sedum med mera. Sedum är ett så kallat grönt tak som består av pyttesmå växter som är bra på att samla upp vatten och fukt. När man väljer tak till sitt hus måste man utgå från flera olika faktorer.

Viktigast är att ta hänsyn till husets konstruktion. Det är relevant eftersom många takmaterial behöver en viss lutning för att kunna fungera och leda bort regnvatten. På helt platta tak fungerar bara takpapp, sedum och rätt sorts takplåt. Andra saker som spelar in när man väljer taktyp är arkitekturen och priset.

Anlita alltid en certifierad takläggare

Det kan vara svårt att själv avgöra vilken taktyp som passar huset och som fungerar med konstruktionen, men en takläggare i Linköping kan komma med förslag. Vill man göra ett takbyte med en ny typ av material på ett redan befintligt hus måste man även ansöka om bygglov.

Tänk på att anlita en certifierad takläggare som är erfaren och som bara använder sig av riktigt bra material. Då kommer taket att hålla länge. Ett nytt tak kostar annars en hel del. Men det går att komma undan billigare genom att nyttja rotavdraget och genom att ta in kostnadsförslag från flera olika takläggare.