Så väljer du rätt bostad och undviker obehagliga överraskningar

Att bli vinnare i budgivningen och få nycklarna till drömbostaden är en fantastisk känsla! Innan du står med nyckeln i handen finns det dock några viktiga steg att ta för att säkerställa en smidig bostadsaffär. En noggrann besiktning av bostaden är ett av dessa viktiga moment som inte bör förbises.

Sök rätt bostad och gå på flera visningar

När bostadsjakten påbörjas är det viktigt att söka efter den typ av bostad som passar dina behov och önskemål. Vissa vet direkt vad de söker och var de vill bo, medan andra behöver gå på flera visningar innan de hittar rätt. Var öppen för olika alternativ, och låt dig inte begränsas av första intrycket.

Undersök noga under visningen

Som köpare har du en skyldighet enligt Jordabalken (4:19) att noggrant undersöka bostaden under visningen. Det är lätt att fastna för de estetiska detaljerna, men se bortom det och granska även de tekniska aspekterna. Om du inte har tillräcklig kunskap om vad du bör titta efter kan det vara klokt att anlita en besiktningsman.

Överlåtelsebesiktning – upptäck dolda fel och brister

När handpenningen är betald kan du som köpare genomföra en överlåtelsebesiktning. Besiktningsmannen har expertkunskaper och kan identifiera eventuella fel och brister som inte är synliga för den otränade ögat. Genom en noggrann besiktning minskar risken för obehagliga överraskningar i framtiden.

Reagera på eventuella avvikelser

Om besiktningen avslöjar problem som avviker från det förväntade har du som köpare och säljare två alternativ. Det första är att dra sig ur affären och förlora handpenningen. Det andra alternativet är att förhandla om priset baserat på problemets omfattning.

Skriv kontrakt innan affären är bindande

Innan du kan kalla dig stolt ägare till bostaden behöver du skriva på ett köpekontrakt. Tills kontraktet är undertecknat kan både säljaren och köparen ångra sig och dra sig ur affären.

Läs mer på https://www.mhbyggteknik.se/.