Injektering håller ihop betongen

Har berget tagit skada av bergsprängningarna som gjorts, så behöver det lappas ihop på rätt sätt. För att stärka och skydda berget kan man göra en injektering.

Det arbetas mycket under mark nere i betongen och man tänker sig inte att den ska vara känslig, utan snarare väldigt stark. Betongen är stark och klarar väldigt mycket innan den ger vika. Men den kan ta skada ändå, som till exempel när det görs bergsprängningar, men även av vattentryck som kan ge skada på betongen.

En spricka på betongen kanske inte låter så allvarligt för den okunnige, men för de som vet så kan det innebära en större fara. Det kan innebära att den inte klarar av den belastningen den klarade av förut, men även andra problem kan uppstå. Om det blir en spricka, så löser det sig inte med en burk spackel, utan injektering är det som lagar betongen.

Hur görs en injektering?

Blir det en spricka i betongen eller i berget så stärker man det igen genom att göra en injektering. Med hjälp av ett medel, så borrar man små hål i betongen och fyller sedan upp dessa. Placeringen är viktig för att allting blir rätt och när det är gjort ska de korsa sprickorna som har blivit.

Ett medel som ofta används till injektering är flytande polyuretan och epoxi. Dessa motverkar både sprickor och fungerar även tätande i dem. Givetvis ska man alltid ta hjälp av ett företag som vet vad de håller på med. Det är aldrig värt att ge sig på något sådant själv.