Ritningar på hus

Attefallshus – så får du mer boyta

Birgit Friggebo och Stefan Attefall. Det här är de två politiker som sätter mest avtryck på svenska hustomter. Den lilla friggeboden på 15 kvadratmeter har i dag många år på nacken och har genom åren fått ge rum åt förråd, små tillbyggnader och lekstugor över hela landet. När Attefallshuset kom 2014 fick husägare plötsligt möjlighet att bygga ut själva boendet med 25 kvadratmeter – utan bygglov!

Den väsentliga skillnaden mellan Friggeboden och Attefallashuset är förstås att det skiljer 10 kvadratmeter i storlek, men också att Attefallshuset får byggas för permanent boende. Det har gett husägare helt nya möjligheter att utöka boytan på sin egen tomt.

Fyra meter i tak

25 kvadratmeter är förstås inte så mycket plats. Men husen får samtidigt vara 4 meter höga. Med fyra meter till taknocken går det också att bygga in ett nätt sovloft om man till exempel vill göra en stuga för tonåringar som känner att de vill lämna boet men ändå ha nära till mamma och pappa.

Många studenter skulle ge i princip vad som helst för att få bo i ett Attefallshus istället för att stå i en trög bostadskö och sova på golvet hos kompisar i väntan på att få något eget.

Har du gäster som vill komma och sova över på sommaren eller kanske spendera sportlovet med din familj så ger det här huset nya möjligheter att kunna säga ja.

25 kvadratmeter kan också vara precis vad mormor och morfar behöver för att komma och hälsa på oftare. Kanske till och med stanna längre perioder för att få träffa barn och barnbarn på ett naturligt sätt.

Alla vet vi att det kan vara påfrestande att umgås med släkt och vänner under samma tak, hur mycket vi än tycker om dem. Med Attefallshuset har du som husägare möjlighet att bygga ett till tak för de som du vill ha nära men inte i själva bostadshuset.

Vem får bygga?

Den som har ett en- eller tvåbostadshus. Det finns undantag att förhålla sig till, om du till exempel bor strandnära, på historisk värdefull mark eller om din mark på något sätt skulle vara av riksintresse för till exempel försvaret. Då kan du ändå behöva söka bygglov. Byggnadsnämnden kan då säga nej.

Får du bygglov för ett Attefallshus på till exempel historiskt värdefull mark så kan byggnadsnämnden ha rätt att i detalj kräva att du utformar huset på ett sätt som passar in i omgivningen.

Men grundregeln är att du som äger hus har rätt att bygga ett Attefallshus utan att söka bygglov.

Däremot måste du anmäla till kommunens byggnadsnämnd att du tänker bygga. De ger dig ett startbesked så du vet när det är helt grönt ljus att börja snickra på den nya lilla kåken.

Var får jag bygga?

Ett Attefallshus måste stå nära ditt bostadshus, i “omedelbar närhet” står det i reglerna. Du kan alltså inte bygga ett 25 kvadratmeters båthus nere vid stranden om huset ligger en bra hit därifrån. Och Attefallshuset bör byggas minst 4,5 meter från din grannes tomt.

Om du vill bygga närmre granntomten kan du förstås komma överens med grannen om det. Men om du inte får grannens medgivande så får byggnadsnämnden avgöra. Du kan behöva ett bygglov från kommunen.

Mer än ett Attefallshus?

Jo, du får faktiskt bygga mer än ett Attefallshus utan bygglov. Du kan bygga så många du rymmer på en total byggarea av 25 kvadratmeter.

Samtliga hus får göras till permanenta bostadshus. Det betyder alltså att du som har många barn har rätt att bygga till exempel två Attefallshus på gården för att behålla dina tonåringar hemma lite längre och samtidigt få mer rum inne i huset för resten av familjen.

Det betyder också att du som vill hyra ut ett par små hus, till studenter, eller andra som klarar sig på en liten yta – du har en ny möjlighet att tjäna en extra peng på att hyra ut.

Kan jag bygga som jag vill?

Det är inte bara att tuta och köra! Eftersom ett Attefallshus kan bli ett självständigt permanent boende måste du följa Boverkets regler för vad som ska finnas i ett bostadshus. Det måste finnas möjlighet att sköta sin personliga hygien, det måste finnas möjlighet att tillreda mat i huset och det ställs krav på att det ska gå att förvara saker i huset.

Om du bygger ett Attefallshus som permanentboende eller komplementbostadshus ska huset vara möjligt att använda för personer med funktionshinder som nedsatt rörelseförmåga.

Det är också viktigt att du kommer ihåg att höra av dig till byggnadsnämnden i din kommun för startbeskedet. Om du bygger utan att ha fått startbesked räknas ditt Attefallshus som ett svartbygge. Du kan tvingas betala en straffavgift och till och med riva ditt hus.

Orangeri, sovstuga eller garage

Attefallshuset måste naturligtvis inte byggas till ett permanent boende. Drömmer du om att ha ett stort härligt växthus i trädgården så går det lika bra, kanske ett orangeri med citrusfrukter och gott om sittplats för sommarens grillkvällar.

Du kan lika gärna välja att lägga 25 kvadratmeter och 4 meter i tak på ett rymligt garage, ett förråd, uthus, bastu eller en enklare sovstuga där gästerna kan övernatta när de kommer på besök. Då ställs naturligvis inte samma krav på byggnaden som om du ska hyra ut den till en hyresgäst eller låta dina barn bo där året runt.

Om jag gjort rätt – men grannen ändå gnäller?

Om du fått startbesked för att bygga av byggnadsnämnden i kommunen och följt reglerna om avstånd till grannen ska du inte behöva oroa dig.

Skulle grannen ändå klaga på ditt Attefallshus så är det upp till grannen att anmäla ditt bygge till byggnadsnämndnen. Du kan då behöva lämna in ritningar och andra uppgifter om huset för att nämnden ska kunna göra en bedömning om att allt gått rätt till.

Redan när du bygger kan det vara klokt att tänka att ditt nya Attefallshus passar in i omgivningen så slipper grannarna störa sig.