Är det dags att måla om träfasaden?

Börjar det bli dags att måla om huset? En träfasad med flagnande färg klarar inte av att skydda huset mot väta som den ska. Men vilken färg ska man använda och krävs det något förarbete?

En träfasad behöver hjälp av färg, olja eller lasyr för att kunna stå emot väder och vind. Slarvar man med att måla om när det behövs riskerar man att drabbas av fuktskador, röta och mögel. Hur ofta fasaden behöver målas om beror på vilken färgtyp huset är målat i.

En täckfärg av bra kvalitet kan hålla i tio år, men ligger huset nära kusten kan det behöva målas om oftare. Är fasaden däremot målad med en slamfärg som exempelvis Falu rödfärg kan den hålla i tolv år, medan en lasyr behöver bättras på vart femte år. Ibland vill man byta färgtyp men har man tidigare målat med en oljebaserad färg går det inte att måla över med en vattenbaserad.

Ta in prisuppgifter

Precis som när man målar om inomhus krävs det vid fasadmålning ordentligt underarbete. Lös färg måste skrapas bort och fasaden tvättas innan man kan börja måla. Är man inte beredd att lägga hela semestern på att måla om fasaden gör man bäst i att anlita en professionell målare. Men det gäller att vara ute i god tid då fasadmålning kräver lagom vackert väder. Det är alltid bra att ta in offerter från ett par olika målerifirmor för att jämföra priser, men glöm inte att fråga om byggställning eller skylift ingår i priset. Hitta mer info om måleri på denna hemsida: målarevästerås.nu