Det finns vissa renoveringsprojekt som man måste ta hjälp av professionella personer för att genomföra. Här handlar det om detaljer som medför fara; både för sig själv och för sin omgivning och som därför inte får skötas av privatpersoner. Som exempel på detta så kan vi nämna att du inte får dra din egen el då detta dels innebär att du kan komma att skada dig själv och att du även riskerar att huset i fråga brinner upp om elen dras på ett felaktigt sätt.
För att dra el så måste du således kontakta en elektriker och om vi fortsätter med ytterligare ett exempel på där proffs måste anlitas så handlar det om att dra vatten.
Om du exempelvis drar ditt eget vatten vid en lägenhetsrenovering så riskerar du inte bara vattenskador i ditt egen hem; även grannarnas lägenheter riskerar att drabbas och därför måste man här ta hjälp av en rörmokare. Dessa är de två tydligaste exemplen på då man som husägare måste ta hjälp och om vi därefter nämner att det finns vissa renoveringsprojekt där man bör ta hjälp – alltså där man inte måste ta hjälp; men där riskerna är så stora att man bör överväga professionell hjälp så handlar det om husets grund och husets tak.
Här måste du inte ta hjälp – däremot så riskerar du väldigt mycket om du inte gör det. Kortfattat och som ett exempel på vad vi menar; husets grund och husets tak är de två områden som blir allra mest utsatt för naturliga angrepp – vind, vatten, snö, kyla – och som därför också måste hålla högsta klass och kvalitet.
Om vi dessutom ser till farorna som kommer med att byta ett tak – höga höjder, mycket vind, hala tak etc – så är detta ytterligare en anledning till varför man som privatperson alltid bör överväga att kontakta en professionell takläggare för ändamålet. Att på egen hand genomföra ett byta av ett tak och därigenom riskera att det i framtiden läcker in vatten eller att man själv ramlar och gör sig illa är – ställt mot kostnaden för en takläggare – helt enkelt inget alternativ. Dessutom så kommer du att som privatperson – förutsatt att du är berättigad till detta naturligtvis – även att kunna använda ditt rot-avdrag för det jobb som en takläggare gör.
Du kan exempelvis byta ditt tak till huset i Stockholm och därefter dra av upp till halva kostnaden – upp till 50.000 kronor/år och person – på din deklaration och därefter få tillbaka beloppet på din skatt. En frikostig skattereduktion som fler borde använda sig av vid sina takbyten eller sina reparationer av befintliga tak; riskerna är för stora för att chansa – både för egen skull och för sin framtida levnadsstatus. Knäckfrågan här handlar alltså om vad man får göra och vad man inte får göra samt vad man bör ta hjälp för.
Takläggning och dränering för grunden bör man ta hjälp för – brädfodring eller måleri kan man genomföra på egen hand utan problem. Riskmedvetenhet är en detalj som ständigt spelar en alltför tillbakadragen roll i privatpersoners liv.
Tips på hur du själv byter tak
Om man dock vill byta sitt tak på egen hand och verkligen känner att det är ett projekt som man klarar av så finns det några små tips som man kan använda sig av. Ska du exempelvis byta taket på din sommarstuga i Stockholm – ett hus som är mindre och lättare att arbeta med än ditt ordinarie hus – så kan du utgår från hur en riktig takläggare jobbar. Vi radar därför upp några detaljer nedan som kan underlätta ditt arbete med takbytet i Stockholm; men kom ihåg här att en takläggare alltid är att föredra, även vid mindre projekt. Vattenskador kostar mycket pengar, oavsett storlek på byggnaden, eller hur? Överväg alltid professionell hjälp innan du sätter igång.
Vi utgår från att ett vanligt sadeltak i vårt exempel och där tegel är det material som används då denna kombination är den vanligaste i Sverige.
- Börja med att hyra en container och se till att montera eventuella ställningar som underlättar ditt arbete. Containern behövs för att slänga ditt gamla tak i; allt gammalt tegel, all läkt och underlagstäckning måste slängas. Att läkten tas bort är inte nödvändigt, men då vi utgår från hur en takläggare jobbar så gör vi det även vid denna sommarstuga i Stockholm. Bort med läkten således!
- Lägg underlagstaket. Här rekommenderar vi att du använder råspont tillsammans med en modern underlagsduk. Det viktiga här är att verkligen följer anvisningarna som medföljer för underlagsduken. Ta dig tid och gör rätt.
- Lägg ny läkt. Läkten är de våg- och lodräta reglerna där dina tegelplattor så småningom ska läggas. Det vågräta kallas bärläkt och de lodräta ströläkt och det är viktigt att du sätter dessa efter du dina tegelpannor ska läggas; var noga med att det är samma avstånd mellan varje. Lägg lite extra tid på detta.
- Lägg takpannorna. Nu börjar det roliga; att lägga själva taket. Här börjar du nerifrån och upp och jobbar metodisk och noggrant. Se till att varje tegelpanna passar in i nästa och att du verkligen följer leverantörens råd. Det handlar här om huruvida du ska fästa med skruv, clips eller spik. En takläggare skulle här även ta sig tid att monterar en fågellist nedre delen av detta tak till sommarstugan i Stockholm – detta för att förhindra att barr, löv eller fåglar tar sig in emellan och förkortar ditt taks livslängd. Gör det du också.
- Fokusera på taknocken. En professionell takläggare vet att det är taknocken som ofta skapar problem men vattenläckage och att det området därför måste ha lite extra fokus. Det vill säga; gör taknocken tät och detta utan att det går ut över det nödvändiga luftinsläppet som är viktigt för läkten och undertaket. Då taknocken är så pass viktig så ska du kanske överväga att lägga ditt tak själv; men att ta hjälp just med denna detalj av en professionell yrkesman.
Där hade vi några små tips på hur du själv kan lägga ditt tak. Vi kan dock inte nog poängtera din egen säkerhet; oavsett om din sommarstuga i Stockholm är fem- eller tre meter hög så innebär alltid ett fall en potentiell livsfara. Se till att använda dig av säkerhetslinor, ställningar och andra hjälpmedel och – som sagt – överväg verkligen att ta hjälp av en takläggare.
Med rot-avdraget blir det inte så dyrt och som vi sa ovan; väg in vad du får göra mot vad du bör kontakta hjälp för. Ställ risk mot kostnad – takläggning är definitivt ett sådant projekt.