Lösningen som BRF:er behöver till hushållens stammar

När man har många hushåll  i en stor fastighet som i Stockholm till exempel har man stora stammar i ett system som gör bostäderna känsliga mot stopp i avlopp. Det är inte bara ett hushåll och vad man gör i det hushållet som avgör hur stammarna fungerar. Då många bostäder har samma avloppssystem påverkar alla varandra. Då hjälper det inte även om man själv kanske är duktig och rensar sina egna rör. Det finns sådana som är duktiga och inte slänger fett i avloppet utan torkar upp det med till exempel tidningspapper, eller häller fett i burkar och flaskor eller i burkar och slänger det i soporna.

Gemensamt måste man spola rören i en BRF

Det finns hushåll som rensar sina golvbrunnar och håller dem rena från hårtestar och annat som kan åstadkomma stopp i avloppen. Och så finns det de som struntar totalt i att underhålla sina avlopp och rensar ur dem. Då påverkas de hushåll där man är duktig och rensar avloppen av de hushåll som inte bryr sig om underhåll eller hur de behandlar de gemensamma rören. Orättvist kan man tycka men så är det om man bor i en BRF. Då är BRF:s lösning att gemensamt spola stammarna med hett vatten på regelbunden basis det enda rätta.

Så går en stamspolning i Stockholm till

Ber man ett företag komma ut och spola stammarna, ber de oftast om att få se rörsystemet i fastigheten för att kunna planera stamspolningen och veta att de inte missar något rör i misstag. Efter hushållen i ett och samma trapphus är sammankopplade med samma rör, går man nerifrån uppåt och ser till at spola stammarna med hett vatten. På det sättet får man en genomrinning av hett vatten i samtliga rör.

Stamspolning är inte någon permanent lösning

Även om man går igång vattenavrinning med en stamspolning i en fastighet eller en BRF i Stockholm, är det inte en permanent lösning på stopp i avlopp. Efter något år har man oftast samma problem, om man inte gör ett stambyte. Ett stambyte är en genomgripande förändring som möjliggör för alla hushåll att få helt fräscha rör och rörsystem i en fastighet. Då kan man antingen byta ur rören eller göra en så kallad relining när man förnyar rören med plast, eller med plaströr. Det kan behövas om rören är mer än 50 år gamla. Även om vissa rör är till exempel gjorda av koppar eller gjutjärn, kan de behöva bytas ut efter så pass många år.