Visst finns det en risk i att anlita en hantverkare i Stockholm – på samma sätt som det finns i att göra detsamma i en mindre stad. Skillnaden är att det finns så fruktansvärt många fler hantverkare i Stockholm och att det således finns en större procentuell chans att stöta på en fuskjobbare och/eller en orimligt dyr sådan. Här spelar det ingen roll vilket område man behöver hjälp med; en snickare, en rörmokare, en målare, en elektriker – samtliga har samma problem inom sin sfär.
Och: de flesta har hört samma startskott för då problemen tog sin början. År 2004 så infördes rot-avdraget; en möjlighet för privatpersoner att anlita professionella hantverkare för ett kraftig reducerat pris. Då kunde man dra av halva arbetskostnaden för den hantverkare man anlitade och med ett tak på 50.000 kronor/år och per person. Idag har rot-avdraget sänkts och numera så är det 30% av den totala arbetskostnaden som gäller (dock fortfarande med samma tak). Problemen är dock likadana och primärt så handlar det om fuskjobb.
ROT-avdraget ska motverka svartjobb
Ett av de tydligaste syften som fanns med rot-avdraget var att man vill få bort svartjobb från branschen. Troligt var att du förr om åren – vid en initial kontakt med en hantverkare – på ett eller annat sätt kommit i kontakt med huruvida betalningen skulle ske enligt konstens alla regler eller om pengarna skulle överräckas kontant och i ett brunt kuvert. Här fanns också en uppenbar frestelse att välja den senare betalningsformen.
Tyvärr; men vi jagar alltid ett bättre pris och då det heller inte var till någon nackdel för hantverkaren så gjordes – helt enkelt – betalningen upp svart snarare än på ett korrekt sätt. Numera – tack vare rot-avdraget – så kan man anse de svarta jobben som en utdöende ras; visst, de finns fortfarande – men i en så begränsad skala att de knappt är värda att vända. Positivt – men här har således ett annat problem visat sig och det är också det problemet som givit hantverkare i Stockholm det dåliga ryktet: fuskjobben.
Tips när du ska anlita en hantverkare i Stockholm
Antalet fuskjobb har ökat avsevärt och här finns det tyvärr inga enkla lösningar. Branschen – alltså hela hantverkarbranschen – jobbar hårt för att komma till bukt med problemen; men det handlar fortfarande om en lång resa som bara tagit sin början. Det stora ansvaret ligger istället på hur du som kund agerar då du står inför att anlita en hantverkare. Nyckelord att följa för att hitta rätt är, enligt oss, följande:
– Certifikat/behörighet: kolla alltid huruvida den hantverkare du ska anlita har berörda certifikat. Extra viktigt blir detta gällande arbete i våtrum och med alla typer av elektricitet. Olika typer av branschorgan samt deras respektive loggor ska man också hålla utkik efter.
– Priset: lockas aldrig av ett alltför lågt pris. Jämför priserna för all del ( det ska du göra!), men försök att välja bort de företag som ligger extremt lågt.
– Tidigare kunder. Du måste ta dig tid att ringa till referenser idag; gärna så många som möjligt. Återigen; i synnerhet om det gäller jobb i våtrum (i och med att konsekvenserna av fuskjobb kan bli extremt kostsamma där).
– Intryck: se till att försöka besöka företaget på deras egen hemmaplan också. Åk ut och skapa dig en bild av hur det ser ut där de har sitt kontor/förråd.
– Läs på internet: idag jobbar många aktivt med att lägga ut omdömen och betyg på sina hemsidor. Det här är inte lika säkert som att ringa referenser, men kombination dem emellan kan ge dig en bra bild av vilken typ av hantverkare du står inför att anlita i Stockholm.
Vill du veta mer om var du kan hitta en duktig hantverkare i Stockholm? Välkommen att läsa mer här.