Bastu för både kropp och själ

Bygga bastu

En bastu kan verkligen skapa värme och hemtrevnad, inte minst under det kalla vinterhalvåret. Men vad ska man tänka på innan man förverkligar drömmen om en bastu? Här går vi igenom några viktiga punkter.

Först och främst ska vi säga att om man inte vill göra arbetet själv kan man förstås vända sig till en snickare för att få hjälp med bastubygget.

Att välja rätt plats för bastun är förstås a och o. Numera är det mindre vanligt att man placerar den i källaren, det har istället blivit mer populärt att placera den där det finns en utsikt. I dag kan man till och med ha bastun i vardagsrummet, om det handlar om en monteringsfärdig variant.

Den monteringsfärdiga bastun blir allt vanligare och det är allt färre som bygger sina basturum själva. En egenbyggd bastu har sin charm, men man kan tjäna mycket, både i pengar och arbetsinsats, på att köpa monteringsfärdigt. Att bygga bastu själv kräver en hel del kunskaper, om exempelvis ventilation och ljussättning. Alla ledningar till aggregat och belysning måste av säkerhetsskäl dras av elektriker.
Hink i bastu
Om valet faller på en monteringsfärdig bastu så finns det ett stort utbud på marknaden. De flesta modeller ska gå att montera på egen hand och många är riktigt utrymmessnåla. En enkel, men något dyrare, variant är en badstuga som man köper monteringsfärdig för att ha på tomten.

Viktigt att tänka på är att det kan tillkomma kostnader även om man köper en lättmonterad bastu. Fråga försäljaren vilka installationer som kommer att behövas innan du slår till.

Tumma inte på säkerheten när du väljer bastu

Säkerheten får man inte heller tumma på när man köper bastu. Se först till att golvet är halkfritt och att träet är stickfritt. Dörren till bastun måste kunna öppnas med ett lätt tryck inifrån och alltid öppnas utåt. Framför det heta aggregatet måste det alltid finnas ett skydd för att förhindra brännskador.

I dag finns det många olika bastutyper att välja på (se fakta nedan). Den klassiska finska bastun, våtsaunan, har fått hård konkurrens av ångbastu, infraröd bastu och torrbastu. Vilken typ av bastu man väljer handlar helt och hållet om tycke och smak. Enklast att installera är den infraröda bastun.

Glöm inte bort omklädningsrum och dusch när du planerar ditt bastuköp. Utan dessa viktiga bekvämligheter blir det lätt att bastun blir stående, eller används som en väldigt dyr garderob. Just med tanke på utrymme för dusch så kan det vara bra att välja en mindre bastu.
Bastudörrar
Bastuns höga värme gör att ventilationen är en av de viktigaste sakerna att tänka på. Köper du en monteringsfärdig bastu så är det viktigt att följa instruktionerna noga. Om bastun byggs på plats gäller det att planera noga. Luften måste strömma genom rummet nedifrån och snett uppåt. Intagsluften måste strömma in lågt på sidan där aggregatet sitter och ut under taket på andra sidan.

FAKTA: De vanligaste bastutyperna

Våtbastu

Den traditionella saunan, våtbastun, är fortfarande väldigt populär. En våtbastu kan vara både vedeldad och elektrisk. Den vedeldade varianten kräver en hel del jobb innan den blir varm och är ofta svårare att installera än den elektriska varianten.

Ångbastu

Är man ute efter en ”svalare” bastu är det den till temperaturen mildare ångbastun, med anor från turkiska badhus, som gäller. Här får man inte upp temperaturen högre än 65 grader. Luftfuktigheten kompenserar dock och gör att även ångbastun har hög effekt. Den mycket höga luftfuktigheten, som genereras av en ånggenerator, gör att ångbastun räknas som ett våtrum. Detta ställer högar krav på materialet.

Infraröd bastu

Den infraröda bastun saknar aggregat, utan värmen kommer istället från infraröda lampor. Temperaturen når inte upp till saunans höjder, men de infraröda strålarna har den egenheten att de värmer kroppen mer än luften, vilket många tycker är väldigt skönt. En infraröd bastu ser ut som en traditionell våtbastu, men är enklare att installera.

Torrbastu

Torrbastun kan nå riktigt höga gradantal och är mycket torr, något för de verkliga hardcore-bastubadarna. Över 100 grader kan en torrbastu nå genom de speciella aggregaten. I övrigt fungerar den ungefär likadant som en våtbastu.

Kombibastu

Komibastun är en blandning av våtbastu, ångbastu och torrbastu, där man helt enkelt kan välja vilken typ av bastubad man önskar.

Badtunna

Ëtt trevligt komplement till bastun för att kunna kyla ned sig mellan varven är en badtunna. Praktiskt och ett klart billigare alternativ jämfört med att bygga en pool eller gräva en damm. En badtunna får du plats med även på en mindre terrass eller bakgård. Självklart kan de även värmas upp för dig som inte vill bada iskallt efter bastubesöket.