Bergvärme Stockholm – tips och råd 

Bergvärme i Stockholm är en aktuell fråga för villaägare, fastighetsägare och exempelvis företag och BRF:er. Alla som är i behov av att sänka de årliga kostnaderna för uppvärmning och energi kommer någon gång att stöta på bergvärme som ett alternativ. 

Här nedan tänkte vi ge lite mer information om bergvärme och samtidigt också rada upp några tips och råd kring ämnet. Förhoppningsvis kan du, genom detta, skaffa dig lite nya kunskaper. Här nedan följer dessa tips: 

  • Undersök innan. Bergvärme är inte för alla. Det krävs rätt förutsättningar rent geologiskt för att man ska kunna se det som en investering. Hur djupt måste man borra, vilken typ av bergart handlar det om – och finns exempelvis ett borrhål i nära anslutning? Utöver det så måste man även räkna på hur de egna behoven ser ut för att kunna välja rätt typ av bergvärmepump och rätt effekt på den. Bergvärme i Stockholm kan även kräva bygglov i vissa fall – och definitivt ett startbesked. 
  • Totalentreprenad. Bergvärme i Stockholm och installationen av energikällan bör skötas av proffs – och lämpligen av ett och samma företag. Totalentreprenad för borrning, grävning, installation och allt annat ger dig trygghet och säkerhet. Väljer du flera olika företag så kan det skena iväg rent kostnadsmässigt. 
  • Dyr installation. Bergvärme är dyrt att installera. Borrningen är ofta den detalj som bär den högsta kostnaden. Den gör du emellertid bara en gång då du i framtiden kan använda samma borrhål för din nästa bergvärmepump. Du kan räkna med att kostnaden ligger på runt 200.000 kronor och uppåt – detta före Rot. Således så handlar det om en ganska ansenlig summa. 
  • En investering! Det bästa sparas till sist. Trots den långa sträckan från start till mål och trots att bergvärme i Stockholm kostar mycket att installera så handlar det om en investering. Du kan sänka dina kostnader med närmare 80 % och efter några år så har den initiala kostnaden nått break-even. De pengar du lägger kommer att betala av sig med råge – och dessutom redan från dag ett då din bergvärmepump börjar användas.