Har man gamla fönster i sitt hus, behöver man inte nödvändigtvis byta ut dem. Och vill man nödvändigtvis byta ut dem därför att de upplevs som dragiga kan man byta ut gamla fönster mot nya. Däremot kan man vara försiktig med att byta ut gamla fönster mot nya och moderna som inte alls passar in i huset. Är man osäker på vilka typer av fönster som man kan och bör byta ut dem med, kan man alltid se över om det går att behålla dina gamla fönster. Det är också lättare att behålla fönster om du vet hur dina gamla fönster är konstruerade och hur man byggde fönster då dina fönster tillverkades.
Fönster tillverkade mellan 1700-1920
Gamla fönster, säg mellan 1700-talet fram till 1920-talet, byggde man oftast fönster, direkt på plats medan man byggde huset. Då anpassade man fönster och byggde karmarna direkt på platsen. Så snart byggfukten hade torkat gjorde man beslagen, fönsterbågar hängdes, fönstren drevades och målades.
Virket som användes till fönstren var av bästa kvalitet. På den tiden använde man linoljefärg som sögs in i träet och skyddade fönsterkarmar och -bågar mot fukt. Glasen i fönstren var munblåsta och beslagen gjordes för hand. Vanligtvis var fönsterbågarna konstruerade på så sätt att ytterbågarna kunde öppnas utåt och innerbågen inåt. Innerbågarna kallades också vinterfönster, alltså ett par extra fönster som man satte dit vintertid för att isolera bättre.
Har du fönster som du vet är någon gång från denna tidsperiod, kan du och bör du renovera dem så gott det bara går. Du kan alltid ersätta träet, till exempel med nytt, färskt trä. Behåll glaset, men du kan ersätta resten med nya delar. Måla sedan fönster helst med linoljefärg. Vill du isolera fönster ytterligare, kan du be din fönsterleverantör om att göra ett mellanfönster och täta med fönsterlister på innerbågens insida.
Fönster tillverkade mellan 1920-1980
Mellan 1920 till 1960-talet tillverkades fönster i snickerifabriker, som levererades grundmålade till husbygget. Då hade man valsade fönsterglas. Karmar och bågar fick en enklare profil. Träet hade en hög kvalitet och målades fortfarande med linoljefärg. Från 1970-talet gjordes fönsterglasen i typen floatglas, vilket gav en annan kvalitet på glasen. Under 1980-talet började man tillverka fönster i kombinerade material, med trä och aluminium eller plastglas.
Moderna fönster som tillverkas idag
De fönster som numera kommer från fönstersnickerierna har flera olika funktioner. Numera kan du få smutsavvisande fönster. Då har fönsterglasen en yta där inte smutsen fastnar lika lätt, och när det regnar ramlar smutsen av fönstret. Det finns även säkrare fönster som inte splittras lika lätt. Är man rädd för inbrott och skador utifrån är det mycket värt att köpa inbrottssäkra fönster. Man kan även få särskilda energifönster, med mellanfönster och ädelgas som isolerar på ett revolutionerande sätt. Du kan även slippa underhålla dina moderna fönster om du väljer material som aluminium mot yttersidan och trä mot insidan för rätt känsla för dina klassiska fönster. Varför inte beställa dina fönster för byggnadsvård av en glasmästare i Haninge? Då får du hjälp med att välja fönster med hänsyn till den tid som ditt hus byggdes i och den stil som ditt hus har.