värmepump

Värmepump

I Malmö och övriga Skåne är förhållandena mycket bra för exempelvis jord- och luftvärme. För att utvinna solenergi ur jord, berg, luft och vatten behövs en värmepump. En värmepump är alltså den gemensamma nämnaren för dessa fyra värmekällor. En värmepump utvinner den solenergi som finns lagrad i berget, marken, luften eller sjön. Den använder sedan den energin till att värma upp ditt hus med hjälp av en sinnrik konstruktion som vi här ska förklara i korta drag.

Värmepumpens delar och dess funktioner

En värmepump består i huvudsak av dessa delar: En kollektorslinga som hämtar energi utifrån och för den in till pumpen. En förångare där vätskan i kollektorslingan värmer upp köldmediet i det slutna kylsystemet och förvandlar det till gas. En kompressor som höjer trycket och ytterligare värmer upp gasen till 100 grader C. En kondensor som överför värmen från gasen till husets värmesystem, samt slutligen en expansionsventil som återför köldmediet till flytande form.

Den detaljerade processen ser ut så här: Den vätska som cirkulerar i kollektorslingan kallas upptagningsvätska, eller brinevätska. En brinevätska är en vätska som aldrig fryser, till exempel etanol eller glykol. Brinevätskan tar upp värmeenergi från berget, jorden, luften eller sjön och återvänder in med den till förångaren. Vid förångaren möter den ljumma brinevätskan det betydligt kallare köldmediet, som till exempel kan bestå av kolväte. Man kan se köldmediet i det slutna kylsystemet som en budbärare som hämtar upp energi från kollektorslingan och överför det till husets värmesystem. Köldmediet pendlar hela tiden mellan flytande form och gasform. När köldmediet möter brinevätskan i förångaren värms det upp och förvandlas till gas. Gasen fortsätter sedan vidare till kompressorn som gör vad en kompressor gör; komprimerar gasen, vilket i sin tur värmer upp den. När den uppvärmda gasen når sitt nästa mål, kondensatorn, släpper den ifrån sig värme till husets värmesystem. Därefter kommer den till en expansionsventil, där gasen expanders och svalnar av tills den återtagit flytande form.

En värmepump måste så klart använda sig av viss elkraft för att driva kompressorer och andra tekniska komponenter, men den kan avge upp till fem gånger så mycket energi som den förbrukar.

Jord, berg, luft eller vatten?

Vilen typ av värmekälla du ska välja beror naturligtvis på hur förhållandena ser ut där du bor. De flesta företag som jobbar med värmepumpar brukar kunna komma och göra en kostnadsfri inspektion av din bostad med omgivningar, och kan ge dig rekommendationer som passar just ditt hus. Lokala företag har kännedom om traktens förutsättningar i fråga om exempelvis markförhållanden och klimat. På nätet kan du sedan i lugn och ro gå igenom de alternativ som pekats ut och beställa jobbet när du bestämt dig. Oavsett vad du väljer kommer du i slutändan ha ett betydligt mer kostnadseffektivt värmesystem, som ofta betalat sig redan efter ett par år.

För dig som är intresserad av Värmepumpar i Malmö eller i Skåne så finns det ett antal företag att välja mellan.