Slipa golv utan damm

Har du ett gammalt trägolv som behöver slipas och fräschas upp? Men du är orolig för att hela bostaden ska bli dammig? Det behöver du inte vara. Idag finns det effektiva dammfria slipmaskiner.

Kanske har du upptäckt ett fint brädgolv under din gamla plastmatta, och nu vill du slipa upp golvet. Det brukar bli väldigt bra resultat när man slipar ett äldre massivt brädgolv. Det blir som nytt. Väl värt att göra för den som vill ha ett trägolv och dessutom ett smart och resurssnålt sätt att ta tillvara material.

Ett massivt brädgolv tål att slipas ett antal gånger och blir ljust och fint. Sedan kan man välja att behandla golvet beroende på hur det skall användas. Om det slits mycket kan man behöva en yta som står emot slitage. I ett rum där golvet inte slits lika mycket kan man nöja sig med att såpskura golvet.

Dammfri slipning

För de allra flesta kan det finnas en tvekan när man tänker att hela hemmet kommer att fyllas med slipdamm. Så var det nog tidigare, men idag finns praktiskt taget dammfria maskiner som gör att detta inte är något problem längre. Du behöver inte heller avskärma rummet helt och flytta all inredning. En mindre mängd byggdamm får man alltid räkna med när man renoverar, men inte värre än att man kommer åt det med en vanlig dammsugning efteråt.

Ge ditt golv nytt liv med en golvslipning. Det kommer göra stor skillnad i ditt hem och det behöver inte vara komplicerat. Njut sedan av ditt härliga golv. Mer info om dammfri golvslipning hittar du här: dammfrigolvslipningstockholm.se

Ta hjälp av en rivningsfirma

När det är dags för en renovering så kan det ibland finnas saker man vill riva ned till grunden. Då kan man ta hjälp av en firma som kan det här med just rivning. Läs vidare nedan för att få veta mer.

Att renovera och bygga någonting nytt ska vara kul och man bör ha inspiration till att göra det också. Att riva ett hus krävs det stora maskiner för och är inte något som man kan göra för hand. Om nu inte huset ifråga är väldigt litet, kanske ett mindre uthus eller så. Då kan det fungera bra om man gör det på egen hand. När det är större saker som behöver rivas för att man ska kunna renovera och bygga nytt, så behöver man ta hjälp av en firma som arbetar med just rivning.

Riva hus på rätt sätt

Att riva hus kräver sina maskiner och den rätta personalen. Anlita en rivningsfirma i Stockholm när ni behöver riva hus eller andra byggen. Många äldre hus och byggnader kan innehålla giftiga ämnen. Dessa kan enkelt sippra ut i naturen när man river om man inte gör rivningen på rätt sätt. Därför är en rivningsfirma det bästa alternativet när det är dags för rivning av hus. Om man inte är försiktig nog kan det orsaka skador både på byggnaden ifråga såväl som på personer som befinner sig i närheten. Det bör gå rätt till och en rivningsfirma vet exakt hur en rivning ska utföras, på rätt sätt.

Saker att tänka på inför fönsterbytet

Ska ni byta era fönster? Ett fönsterbyte är en stor kostnad och det finns mycket att tänka på för att det ska bli bra, som exempelvis glas, estetik, ljusinsläpp, säkerhet och praktiska funktioner.

Vissa säger att fönster är husets ögon och vad som ger det sin karaktär. Valet av fönster kan ha en stor betydelse för husets utseende och därför bör man välja fönster som passar husets arkitektur. Det kan handla om val av material i bågar och karmar som exempelvis trä, aluminium och PVC, men också om huruvida fönstren ska ha spröjs eller inte etc.
Praktiska funktioner är också viktiga, som exempelvis om det ska vara inåt- eller utåtgående fönster, vridbara sådana eller fönster som inte går att öppna alls. Ibland behöver man tänka extra på säkerheten och då finns det speciella säkerhetsglas och förstärkta beslag som kan försvåra inbrott.

Snygga och underhållsfria fönster

Träfönster kräver regelbundet underhåll – till skillnad från PVC och aluminium – och vill man slippa fönsterrenoveringar ska man undvika fönster i trä. Vill man ändå uppnå den där träkänslan så finns det träfönster klädda med aluminium på utsidan. Dessa går att få i vilken kulör som helst så att de passar ihop med den övriga fasaden.
Då uppvärmning är en stor kostnad för många husägare och bostadsrättsföreningar är det viktigt att välja välisolerade fönster med ett bra u-värde, samt att täta ordentligt mellan fönsterkarm och vägg. Därför gäller det att även välja rätt fönstermontör för installationen och inte bara titta på priset. Läs mer om fönsterbyte på denna hemsida: fönsterbytenstockholm.se

Fördelarna med textila golv

Golvet har en stor betydelse för hur man upplever ett rum. Genom att byta golv kan man ändra ett rums karaktär. Det mest populära golvet är trägolvet men även andra golvtyper är på uppsving.

Trä är det allra äldsta golvmaterialet i vårt land förutom stampat jordgolv, och det beror troligtvis på den goda tillgången på skog. Men på senare år har även andra material fått ett uppsving. Ett av dem är linoleumgolvet eftersom det precis som trägolvet är miljövänligt, tåligt och dessutom går att slipa om. Ett annat är textila golv eller heltäckningsmattor. Anlita en mattläggare för ett proffsigt resultat.

Fördelen med textila golv är att de inte bara är mjuka och varma att gå på, de är också ljuddämpande och ger en mysig och ombonad känsla. Textila golv är också bra för dammallergiker eftersom de förhindrar att damm far runt i rummet, men man måste naturligtvis ändå städa.

Hur rummet används påverkar också valet av golvmaterial

Funderar man på att lägga in ett nytt golv eller en ny matta men är osäker på vad som blir bäst kan man få hjälp av personalen i en golv- och mattbutik. Ofta väljer man material efter hur rummet används. I ett sovrum men även i ett vardagsrum passar det bra med en heltäckningsmatta medan linoleum, trä eller vinyl passar bättre i en hall eller i ett kök. När man besöker en mattbutik brukar man kunna få med sig provbitar hem så att man lättare kan se hur materialet ser ut där det eventuellt ska ligga. Läs mer om mattläggare på denna sida: https://www.mattläggareuppsala.se

Renovering utan att byta ut

För att få ett golv perfekt vid en renovering så brukar man använda sig av golvslipning, på slipningsbara golv. Det är ett sätt att få ett snyggt golv som ser nytt ut, utan att behöva lägga nytt.

När man ska renovera så är det ett val man gör gällande hur mycket man vill behålla och laga, och hur mycket man vill riva ut och sätta in nytt. Men om man trivs med sitt golv och bara vill få en ny och snygg yta igen, så är det lätt och billigt att få det. Antingen försöker man sig på en golvslipning själv eller så anlitar man ett företag som kan göra det snabbt och professionellt.

Planering och önskemål

Om det bara är golvets yta som behöver en uppfräschning så är golvslipning ett mycket bra alternativ. Det gäller bara att golvet går att slipa om, men det fungerar med alla gedigna trägolv samt golv som är gjutna.

För att kunna välja vilken ytbehandling man önskar kan man besöka ett företag som säljer golv eller som säljer ytbehandling. Det går även ofta att rådfråga företaget som slipar golvet, eller behandlar det. För att få ett riktigt hållbart och trevligt resultat är det klokt att prata med släkt och vänner också. Kanske lockas man av ett heltäckande vitmålat golv. Något som är vackert men där det kräver ett tåligt sinne eller en boende som tycker att städning är det roligaste som finns. Ytbehandlingen kräver alltså en rejäl funderare innan. Här hittar du mer info om golvslipning: https://www.golvslipningvästerås.se

Vilken elektriker behöver du?

Har du en nybyggd bostad och behöver dra in el? Kontakta kunniga elektriker som kan göra jobbet. El är inget man ger sig på själv, det kan vara rent av livsfarligt. Elektriker gör det säkert.

Det finns olika typer av elektriker som besitter olika kunskaper och inom olika områden. Det finns serviceelektriker som är experter på att hitta fel i befintliga elsystem. Installationselektrikern har kunskapen om hur man utför arbeten i elsystem samt arbetar på många nybyggen där man ska dra elinstallationer. Vet ni inte vem ni behöver hjälp av kan ni kontakta ett företag som kan hjälpa er att avgöra om ni är rätt för dem. Se till att elektrikern har elcertifikat. Skulle något ske, som en brand, kan det hända att man inte får ersättning från försäkringen om det inte är en certifierad elektriker.

Vad krävs för att jobba med el?

För att få jobba som elektriker krävs det att du har studerat på en elutbildning. Detta är ett treårigt yrkesprogram man måste gå. Det krävs en hel del för att få ett elcertifikat. Man måste ha jobbat över 1600 timmar. Trots det räknas man inte som en professionell elektriker och man får inte jobba ensam. När man gör utbildningen får man lära sig allt som har med el att göra, koppla dimmer, dra elledningar, sätta in eluttag, mm. Detta lär man sig också längs vägen. Man lär sig allt man behöver veta om el och hur man ska handskas med den utan att utsätta sig själv för risk.

Hus ska inte ha blöta fötter

Det är lätt att glömma bort att ta hand om husgrunden. Många använder inte sina källare mycket, eller så finns den inte ens. Men en krypgrund eller ett fundament som är fuktigt mår inte bra.

Stora delar av vårt vackra land är bebyggt med villor och småhus. Vi hittar bostäder i alla sorts naturtyper och i städer inte minst. Innan man bygger bostäder idag görs noggranna undersökningar för att bedöma om marken är lämplig att bygga på. Så har det naturligtvis inte alltid varit.

Olika hus är byggda med olika teknik men vad alla har gemensamt är att fuktig mark är en olämplig grund. Därför använder man ett flertal sätt för att se till att husgrunder inte drabbas av fuktproblem. Detta kan ske med hjälp av dräneringsrör eller genom att husgrunden kläs utvändigt med olika material.

Hur går en dränering till?

Om du och din fastighet råkat illa ut och grunden är för fuktig behöver du ta kontakt med en firma som vet vad de sysslar med och kan hjälpa dig. Först gör man en ordentlig undersökning och mäter fuktvärden. Därefter vidtas dränering i Helsingborg.

Först gräver man rent runt huset och när grunden är exponerad rengörs den. Finns sprickor och liknande åtgärdas de. Sedan isolerar man grunden och placerar ut dräneringsrör. Man lägger på geotextil innan man avslutar med att återställa marken. En rätt utförd dränering håller din bostad torr och fri från mögel och fuktangrepp. Det höjer också värdet på fastigheten betydligt.

Avlägsna farliga ämnen genom marksanering

När ett markområde kontaminerats av skadliga ämnen kan det behöva genomgå en marksanering. Beroende på vilket ämne som marken innehåller finns olika metoder för att rengöra jorden.

Genom marksanering tas skadliga ämnen bort från ett område mark. Vanliga anledningar till att en sanering behöver genomföras kan vara att det tidigare förekommit industriellt arbete på platsen, eller att det ska byggas en förskola eller skola på området. Icke önskvärda ämnen som kan förekomma i marken är till exempel olika metaller, industrikemikalier (PCB) och olja. Dessa substanser kan vara hälso- och miljöfarliga, och bör därför avlägsnas. Arbetet med att sanera marken sker i flera stadier. Till att börja med görs provtagning, vilket ger en överblicksbild över hur läget ser ut. Utifrån resultatet skapas ett åtgärdsprogram, och därefter sker själva saneringen och avlägsnandet av den berörda jorden. Till sist fylls området med frisk massa, vilken efter en tid testas på nytt.

Olika sorters saneringar

Vilken metod som används för sanering beror på det ämne som ska avlägsnas. Om marken är kontaminerad av petroleum eller polycykliska aromatiska kolväten (PAH) behöver inte jordmassan avlägsnas från platsen, utan saneringen kan ske genom biologisk behandling, även kallad bioremediering. Då kan till exempel svamp- eller bakteriekulturer tillföras, eller växter planteras, som påskyndar nedbrytning av de skadliga ämnena. Sanering med hjälp av bioremediering kan ta mellan några månader upp till ett år. Om jordmassan däremot innehåller tungmetaller kan en jordtvätt krävas. Det innebär att materialet silas och sorteras efter storlek, och därefter skrubbas. Jorden som är förorenad placeras till sist i en klass 1-deponi.

Att skapa spa-känsla i badrummet

Det är verkligen något speciellt med badrum. En plats där man med material och färger kan skapa ett andrum. En viktig plats oavsett om man laddar för en ny dag eller landar i en redan avklarad.

Ett enkelt sätt att få till en skön känsla är att välja kakel i mjuka färger. Något vilsamt för ögat som skapar lugn. Tillsammans med den övriga inredningen skapar varje detalj ett unikt och personligt intryck.

Tänk att öppna dörren och tända den mjuka belysningen. Kliva in och låta fötterna landa på det vackra klinkergolvet. Effekten höjs ytterligare när värmen från klinker möter huden och strålar ut genom kroppen alla celler. Dagens stress rinner av innan man ens hunnit fram till bubbelbadet för att ställa ner sin tekopp, kliva i och sluta ögonen.

Att välja bland olika material

Det finns en hel uppsjö av material. Allt handlar om tycke och smak. Det viktigaste är att den som ska ha badrummet i sitt hem ska vara nöjd. Men det kan vara knepigt ändå. Därför kan det vara en bra idé att ta hjälp av professionella företagare som lever för att hjälpa sina kunder att hitta rätt.

Många entreprenörer i branschen kan även hjälpa till med badrumsinredning. Det kan handla om badkar, möbler, duschar och duschväggar samt mycket mera. Gör en brainstorming och släpp loss fantasin när det är dags att skapa det perfekta badrummet. Det är bara man själv som sätter gränserna. Sen är det dags att ta kontakt med önskat företag för en offert.

Bygg nytt av begagnat

Dagens människor är smarta ibland. Medan den gamla slit-och-slängkulturen självdör ser vi framåt och hittar nya lösningar på gamla problem. Ingen kastar nu bort saker utan eftertanke.

Idag inser många av oss att vi inte längre kan hålla på och bara förbruka material utan att tänka efter före. Ingen byter ut delar av hemmet slentrianmässigt vart femte år. Vi återanvänder allt mer. Det gäller prydnadsföremål, kläder, möbler och annat. Det kan också gälla hur vi renoverar och fixar i våra bostäder.

Då och då händer det att äldre kök byts. Någon har tröttnat efter tjugo år med samma luckor och skåp. Kanske har man byggt om hemma och behöver fylla ut större eller mindre utrymmen. Detta kan öppna lysande möjligheter för någon annan.

Ett äldre kök som överlevt i tjugo år är ofta av hög kvalitet. Ägaren är vanligen tacksam över att bli av med allt, kanske för en billig peng.

Ta hjälp av en snickare

När du blivit förärad med ett nygammalt kök är du bara att gratulera. Sedan behöver du en snickare. Köket ska monteras och det är ju inte anpassat för de mått och de väggar och fönster du har i ditt hus. Det krävs kunnande, teknik och en viss känsla för att lägga pussel.

Vanligen hade man standardmått även för tjugo år sedan. Det kluriga är att passa in allt hos dig. Allt kommer kanske inte att passa och du kan få köpa till någon skiva och andra delar. Men snickaren och du har gett ett kök ett nytt liv. Läs mer om snickare på denna webbsida: https://www.snickarenacka.com/